BAHAN - BAHAN :-
1/2 Kg Udang
2 Biji Bawang Besar (- Dikisar -)
Sedikit Belacan (- Dikisar -)
1 Cawan Air Asam
1 Cawan CiLi Kering (- Dikisar -)
Garam
SerBuk PeraSa
Gula
Minyak Masak
3 Biji Bawang Besar
Petai
* Bawang besar DipOtong Bulat
CARA MEMBUATNYA :-
Udang DiBersihKan dan DigOreng beRsama butter seketika.
Panaskan Minyak dan TumisKan Bahan Yang DikiSar.
Apabila teRbit bau, Masukkan ciLi kering yang Dikisar tadi dan Kacau seHingga ciLinya mAsak.
sEteLah gAring, MasuKKan air Asam, guLa, gArAm dan sErbuk pEraSa. BiarKan seHingga Mendidih.
Masukkan uDang, peTai dan bAwang yAng teLah diPoTong buLat. Kacau sekeTika dan Angkat.
SeDia uNtuk DiHidangkan.
No comments:
Post a Comment
Leave yOur cOmment here..