Pages

Wednesday 26 May 2010

::: SamBaL PeTai UdaNg :::
BAHAN - BAHAN :-
1/2 Kg Udang
2 Biji Bawang Besar (- Dikisar -)
Sedikit Belacan (- Dikisar -)
1 Cawan Air Asam
1 Cawan CiLi Kering (- Dikisar -)
Garam
SerBuk PeraSa
Gula
Minyak Masak
3 Biji Bawang Besar
Petai
* Bawang besar DipOtong Bulat
CARA MEMBUATNYA :-

  • Udang DiBersihKan dan DigOreng beRsama butter seketika.

  • Panaskan Minyak dan TumisKan Bahan Yang DikiSar.

  • Apabila teRbit bau, Masukkan ciLi kering yang Dikisar tadi dan Kacau seHingga ciLinya mAsak.

  • sEteLah gAring, MasuKKan air Asam, guLa, gArAm dan sErbuk pEraSa. BiarKan seHingga Mendidih.

  • Masukkan uDang, peTai dan bAwang yAng teLah diPoTong buLat. Kacau sekeTika dan Angkat.

  • SeDia uNtuk DiHidangkan.

No comments:

Post a Comment

Leave yOur cOmment here..