BAHAN - BAHAN :
BAHAN A --> Asam Jawa ( - Lebih Kurang 2 Kerat Jari- )
1 Biji Limau Kasturi
8 - 10 Cili Padi Kampung
1/2 Biji tOmatO
1 inCi BeLacAn
1 sUdu KeciL Kerisik
1 Sudu Besar GuLa
1 Sudu Kecil Garam
* Asam Jawa tue, dirEndam dlm sEtengah cAwan air sUam..biji tue,bUang la yea..
* Limau Kasturi tue, Belah dUa & bUang bijinya..
BAHAN B --> 1-2 Biji tOmatO
1-2 Biji Bawang BeSar
CARA MEMBUATNYA :-
- MasuKkan BAHAN A ke daLam bLender.Jangan tambah terLalu bAnyak air.cUkup air sUam yang digUnakan untUk meRendam Asam Jawa td agar Air Asam tidak terLalu cAir.
- Pastu, Hiris BAHAN B. Hiris tOmatO Kecil-kecil.(bentuk kiub)..
- Lepas da siap sUme, Gaulkan BAHAN A dan BAHAN B
No comments:
Post a Comment
Leave yOur cOmment here..